Музеят на бойната слава в Ямбол ще покаже три нови експоната

...
Музеят на бойната слава в Ямбол ще покаже три нови експоната
Коментари Харесай

Музеят на бойната слава в Ямбол ще покаже три нови експоната

Музеят на бойната популярност в Ямбол ще покаже  три нови експоната – 122-милиметровата гаубица „ М-30 “ и бронетранспортьора „ БТР-40 “, които са създадени в някогашния Съюз на съветските социалистически републики, и американския товарен камион „ GMC CCKW “. Експонатите са предоставени от Българския боен и механически музей в София и ще останат в ямболския общински музей до края на юни , оповестиха от пресцентъра на локалната администрация.

Съветската гаубица „ М-30 “ е с далекобойност 11 800 метра, изстрелва до шест снаряда в минута, чиято начална скорост е 515 метра в секунда. Тя е конструирана през 1938 година и влиза на въоръжение година по-късно. Разпространена е в армиите на страните от някогашната Организация на Варшавския контракт. В българската войска е на въоръжение от 1946 година доникъде на деветдесетте години, показват от музея.

Бронетранспортьорът, именуван „ Четиридесетката “ и „ Обект 141 “ , се е употребявал в българската войска от 1950 година доникъде на 70-те години на 20-и век. Производството на бронираната машина стартира през 1947 година в Горковския авто цех, като при основаването му са употребявани съставни елементи и елементи от фамозния всъдеход „ ГАЗ-63 “.

Американският товарен камион „ GMC CCKW “ е прочут като „ Джими “. Машината се е произвеждала от 1941 година до 1945 година за армията на Съединени американски щати. До края на Втората международна война са създадени повече от 570 000 от този модел, който се е употребявал доникъде на 60-те години на предишния век.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР